Wat is dat nou? Denken die partijen nou werkelijk dat ze daarmee het volk ‘om’ krijgen? Hebben ze echt niets beters te doen dan het toch al trage verkeer op de drukste openbare wegen helemaal te verstoren? Zijn deze partijen, die elk hopen bestuursverantwoordelijkheid te gaan dragen, zo overtuigd dat zij zich alles ongestraft kunnen permitteren? Betekent de verkiezingstijd dan dat er een wedloop ontstaat wie het meest kan intimideren, de wet aan zijn laars kan lappen en gewoon kan doen en laten wat hij wil? Blijkbaar hebben die partijen zelf niet door dat zij de indruk scheppen niets beters te bieden te hebben dan wat weggooimateriaal.
Gelukkig is dat niet alles. Voor het eerst hebben meerdere partijen deugdelijk bestuur niet alleen in de mond maar ook in hun programma opgenomen. Hier en daar wordt zelfs aangegeven welke stappen men concreet denkt te nemen om het probleem van ondeugdelijk bestuur aan te pakken en te werken in de geest van deugdelijk bestuur. Het werd hoog tijd. De realisatie dat ’business as usual’ zo niet langer kan en dringend moet worden omgezet heeft geleid tot het inzicht dat een heel andere manier van besturen moet worden toegepast.
Gezien de grote omvang van de problematiek die gedurende decennia is opgebouwd en in zo kort mogelijke termijn moet worden opgelost, is een gezamenlijke aanpak door de politieke partijen in samenwerking met maatschappelijke groeperingen broodnodig. De polarisatie die onze politiek decennialang heeft gekenmerkt, moet plaatsmaken voor een hechte samenwerking, gericht op het corrigeren c.q. elimineren van de tekortkomingen die een gezonde ontwikkeling van het land in de weg staan. Dat betekent een grote omslag in het denken en de mentaliteit. De ernst van de situatie laat echter niet minder toe.
Maar voor velen is nog niet duidelijk wat zoal de gevolgen zijn van ondeugdelijk bestuur en wat men wint bij het toepassen van deugdelijk bestuur. Dat geldt ook voor de politieke partijen. Daar is niets mis mee. Vandaar dat het voor eenieder van belang is om over 2 weken deel te nemen aan het Symposium Deugdelijk Bestuur. Daar wordt namelijk duidelijk gemaakt wat ondeugdelijk bestuur onze samenleving zoal kost en wat wij kunnen winnen wanneer er sprake is van deugdelijk bestuur. Maar ook de systematiek waaronder ondeugdelijk bestuur plaats vindt hetgeen het onvermijdelijk maakt dat corruptie structureel de kop op steekt komt aan de orde. Vanzelfsprekend worden er alternatieven en vaardigheden aangereikt voor de realisering van deugdelijk bestuur. Maar dat is niet alles: de bijzondere rol die vrouwen kunnen spelen in het proces van de realisering van deugdelijk bestuur, de eigen rol daarin waarbij het morele kompas een rol van belang speelt, de noodzaak van samenwerking met burgerbewegingen in andere delen van de wereld die hetzelfde nastreven, namelijk een regering die gewoon naar behoren bestuurt. Dit alles en nog meer passeert de revue en zal menigeen de ogen openen.
Voor Aruba is het symposium echter een eerste belangrijke stap naar bewustwording van de noodzaak tot verandering. Het is de hoop dat een groeiend deel van de bevolking en de politieke partijen de noodzaak van die verandering inzien en bereid zullen zijn de kar mee te helpen trekken.