De stichting waardeert de werkzaamheden die in het verleden zijn uitgevoerd in een poging om de kwaliteit van het bestuur te verbeteren en die hebben geleid tot belangrijke rapporten zoals het bekende rapport ‘Calidad’ (Kwaliteit), het rapport van de ‘Commissie Mehran’ (National Committee on Public Finance) en protocollen die overeengekomen zijn tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Het is de bedoeling om al die initiatieven uit het verleden als uitgangspunt te nemen voor onderzoek en evaluatie die op regelmatige basis worden gepresenteerd.
Jammer genoeg moeten we vaststellen dat 30 jaar na de intrede van onze Status Aparte, waarbij wij moesten bewijzen dat wij in staat waren om deugdelijk bestuur te garanderen, dit nog lang niet het geval is. Zonder de pretentie te hebben alle probleemgebieden te benoemen, kan gesteld worden dat personeelsbeleid, financieel beheer, transparantie, het functioneren van het parlement, het economisch beleid en integriteit de nodige aandacht behoeven. En aangezien we niet moeten wachten tot de overheid zichzelf verbetert, denken wij dat het hoog tijd is voor burgerinitiatieven om deugdelijk bestuur te bevorderen.
Voor de verschillende onderzoeken die op stapel staan wordt gebruik gemaakt van de inbreng van experts op de verschillende gebieden om zodoende een professioneel en betrouwbaar produkt te waarborgen. De stichting stelt zich op als een orgaan dat noch het standpunt van enige politieke partij verwoordt noch ondersteunt. Gezien haar werkzaamheden streeft zij er wel naar goede betrekkingen met alle politieke partijen te onderhouden alsmede met alle publieke en private instanties.
SDBA wil haar doelstelling realiseren middels een open en eerlijke dialoog met alle stakeholders, niet alleen met politieke partijen, maar ook met de werkgevers- en werknemersorganissaties en maatschappelijke groeperingen. Zo hoopt zij een breed platform te bewerkstelligen dat er in slaagt van Aruba een land te maken die werkt volgens de principes van deugdelijk bestuur in een democratische rechtstaat. Indien SDBA in haar streven slaagt, zal dit het meest waardevolle geschenk blijken te zijn voor de Arubaanse gemeenschap ter gelegenheid van de (40 resp. 30-jarige) viering van de vlag en het volkslied en de Status Aparte.
Het initiatief om de stichting op te richten komt van Armand Hessels, voorzitter, Leo Maduro, secretaris en Servito Thijsen, penningmeester, die gezamenlijk het eerste bestuur vormen. Het bestuur wordt gesteund door een ‘Adviesraad’ waartoe personen worden uitgenodigd die beschikken over professioneel aanzien en de werkzaamheden van de stichting ondersteunen met hun advies op de verschillende aandachtsgebieden.
SDBA
Aruba, 16 maart 2015